انواع روش های پیشگیری از بارداری کدام است؟
راه های جلوگیری از بارداری چه هستند؟
پیشگیری از بارداری یعنی استفاده از ابزار، دارو، مواد، روش های جنسی یا عمل جراحی به منظور جلوگیری از تشکیل نطفه یا حاملگی است. افراد با این روش می توانند زمان بچه دار شدن را انتخاب کنند. ابزار و روش های مختلفی برای زنان و مردان وجود دارد که به پیشگیری از بارداری کمک می کند.
بعضی روش ها بیشتر از بقیه قابل اطمینان هستند. در اغلب موارد، میزان تاثیر یک شیوه به میزان دقت هنگام استفاده از آن بستگی دارد.
به طور مثال، اگر از قرص ضد بارداری درست استفاده شود، در ۹۹ درصد از موارد موثر عمل می کند. با این حال، از آنجایی که افراد دچار اشتباه میشوند، سالانه ۹ زن با وجود استفاده از این قرص باردار می شوند.
در این مقاله به روش های مختلف پیشگیری از بارداری می پردازیم. نرخ واقعی میزان اثرگذاری هر روش آورده شده و خطای انسانی نیز در نظر گرفته شده است.
حقایق کوتاه درمورد پیشگیری از بارداری
- پیشگیری از بارداری به افراد کمک می کند تا زمان بارداری را تعیین کنند.
- روش های مختلفی، اعم از ابزارهای پیشگیری، دارو و روش های سنتی، برای این کار وجود دارد.
- میزان اثرگذاری متغیر است و اغلب به میزان دقت در حین اجرای روش بستگی دارد.
- فقط کاندوم مردانه در برابر بیماری های مقاربتی مصونیت ایجاد می کند.
۱. روش های طبیعی پیشگیری از بارداری
روش سنتی شامل هیچگونه ابزار یا دارو نیست.
خودداری: پرهیز جنسی به معنی اجتناب از دخول است.
بیرون کشیدن: این روش که جماع منقطع نیز نامیده می شود مربوط به زمانی است که مرد ذکر را از مهبل خارج می کند تا انزال بیرون از مهبل رخ دهد. به طور نظری، این روش مانع از تخلیه ی اسپرم در مهبل می شود.
به گفته خدمات کنترل جمعیت آمریکا، هر سال، از بین ۱۰۰ خانمی که از این روش استفاده می کنند، ۲۰ نفر حامله می شوند.
به عبارت دیگر، بیرون کشیدن ۸۰ درصد موثر است اما به میزان دقت و تداوم آن بستگی دارد.
برای بروز حاملگی لزوما ذکر نباید وارد مهبل شود. مثلا، اگر پیش از عمل جنسی اسپرم وارد مهبل شود، حاملگی رخ می دهد.

۲. ابزارها
ابزارهای پیشگیری مانع از رسیدن اسپرم به تخمک می شود. ممکن است این ابزار حاوی موادی باشد که اسپرم را از بین می برد.
کاندوم مردانه
کاندوم مردانه مانند سد مانع از ورود اسپرم به مهبل می شود و از حاملگی پیشگیری می کند. مرد قبل از دخول آن را روی آلت خود می کشد. جنس کاندوم از پلییورتن یا لاتکس است.
همچنین به پیشگیری از انتقال بیماری های مقاربتی نیز کمک می کند.
میزان اثرگذاری آن ۸۲ درصد است. از هر ۱۰۰ خانم، ۱۸ نفر با وجود استفاده شریک آن ها از کاندوم حامله می شوند.
کاندوم را میتوان از داروخانه، سوپرمارکت یا سایر فروشگاه ها خریداری کرد. ارائه دهندگان خدمات بهداشتی نیز گاهی به صورت رایگان آن را در اختیار مردم قرار می دهند. همچنین می توان کاندوم را به صورت آنلاین خریداری نمود.
کاندوم زنانه
کاندوم زنانه، یا فمیدوم، از جنس پلییورتن است. در دو طرف آن حلقه انعطاف پذیر تعبیه شده است. یک حلقه پشت لگن خاصره قرار می گیرد تا کاندوم را سر جای خود نگه دارد و حلقه ی دیگر بیرون مهبل باقی می ماند.
ممکن است قبل از دخول ماده اسپرم کش در مهبل قرار گیرد. این مواد اسپرم را به صورت شیمیایی از بین می برد. می توان از این محصول به تنهایی یا در کنار ابزار فیزیکی پیشگیری استفاده کرد.
کاندوم زنانه ۷۹ درصد اثرگذار است. سالانه حدود ۲۱ زن با این روش حامله می شوند.
پیدا کردن فمیدوم نسبت به کاندوم سخت تر است. تنها کاندوم زنانه موجود FC2 است که به تایید اداره ی غذا و دارو آمریکا رسیده است. بعضی ارائهدهندگان خدمات بهداشتی کاندوم زنانه را تامین می کنند یا می توانید با داشتن نسخه آن را از داروخانه تهیه کنید.
اسفنج
اسفنج جلوگیری از بارداری وارد مهبل می شود. قسمت گود آن باعث می شود بالای رحم قرار بگیرد. فوم با استفاده از دستگاه درون مهبل می رود. این فوم قابلیت از بین بردن اسپرم را دارد و اسفنج مانند سد مانع از رسیدن اسپرم به تخمک می شود.
از هر ۱۰۰ خانمی که از اسفنج استفاده می کنند، بین ۱۲ تا ۲۴ نفر حامله می شوند.
اگر زن یک بار بچه دار شده باشد، احتمال تاثیر اسفنج پایین می آید.
دیافراگم
دیافراگم یک ابزار لاستیکی نیم دایره مانند است که وارد مهبل می شود و بالای رحم قرار می گیرد.
دیافراگم پشت لگن خاصره چفت می شود و یک حلقه محکم ولی انعطاف پذیر دارد که به فشار آوردن روی دیواره مهبل کمک می کند.
اگر از دیافراگم همراه با اسپرم کش استفاده شود، ۸۸ درصد موثر واقع می شود اما به تنهایی ۷۷ تا ۸۳ درصد موثر است.
کلاهک دهانه ی رحم
این وسیله که شبیه به انگشتانه و از جنس لاتکس است روی دهانه رحم قرار می گیرد و مانع از ورود اسپرم به رحم می شود. قبل از قرار دادن این وسیله روی دهانه رحم، که از طریق مکش سر جایش ثابت می شود، باید تا یک سوم آن را با ماده اسپرم کش پر کرد.
میزان اثرگذاری آن درصورت استفاده همراه با اسپرم کش ۸۸ درصد و بدون آن ۷۷ تا ۸۳ درصد است.
تزریق
آمپول ضد بارداری نوعی داروی حاوی پروژسترون است که تاثیر طولانی مدت ولی قابل جبران دارد. نام این دارو دپو پرورا است که به نام آمپول دپو یا DMPA نیز شناخته می شود.
میزان اثرگذاری آن ۹۴ درصد است و احتمال بارداری با از بین رفتن اثر آمپول افزایش می یابد. یادتان باشد بعد از سه ماه دوباره نوبت تزریق بگیرید تا تاثیر دارو تضمین شود.
این دارو در برابر بیماری مقاربتی مصونیت ایجاد نمی کند.
۳. انواع دارو
این روش از قرص گرفته تا ابزاری که توسط پزشک متخصص زنان تعبیه می شود متغیر است. برای استفاده از این نوع ابزار باید به ارائه دهندگان خدمات بهداشتی مراجعه کنید.
ابزار درون زهدانی (IUD)
IUD یا coil یک وسیله ی کوچک، انعطاف پذیر و T شکل است که توسط پزشک زنان در رحم قرار می گیرد. دو نوع از آن وجود دارد:
IUD مسی از خود مس آزاد می کند که اسپرم را از بین می برد و تا ۱۰ سال موثر است.
IUD هورمونی حاوی پروژستین است که با ضخیم ساختن مخاط دهانه رحم و نازک کردن دیواره رحم مانع از رسیدن اسپرم به تخمک و بارور کردن آن می شود.
این وسیله تا زمانی که فرد نخواهد باردار شود در رحم باقی می ماند.
بسته به نوع ابزار، مدت زمان کاربرد آن از ۳، ۵ تا ۱۰ سال متغیر است و بیشتر از ۹۹ درصد موثر واقع می شود.
قرص ضد بارداری
قرص ضد بارداری ترکیبی هر روز مصرف می شود و حاوی دو هورمون، استروژن و پروژستین، است. این هورمون ها مانع از آزادسازی تخمک یا تخمکگذاری می شوند. همچنین دیواره رحم را نازکتر می کنند.
میزان تاثیر آن روی بانوان به طور میانگین ۹۱ تا ۹۵ درصد است.
چسب ضد بارداری
این برچسب روی پوست گذاشته می شود و هورمون استروژن و پروژستین مصنوعی تولید می کند.
برچسب هر هفته به مدت ۳ هفته متوالی، معمولا روی شکم یا باسن، قرار می گیرد. در هفته چهارم نباید از برچسب استفاده کرد تا قاعدگی صورت بگیرد. این برچسب به راحتی قابل دسترس است.
میزان تاثیر آن ۹۱ درصد تخمین زده شده است.
حلقه ی واژن
حلقه ی ضد بارداری نوعی حلقه ی انعطاف پذیر از جنس پلاستیک است که طی ۳ هفته دوز پایینی از استروژن و پروژستین ترشح می کند و مانع از تخمک گذاری می شود و مخاط دهانه ی رحم را ضخیم می کند تا اسپرم نتواند به راحتی حرکت کند.
زن باید به مدت ۳ هفته حلقه را در واژن قرار دهد و یک هفته طی قاعدگی آن را بردارد.
این حلقه تحت عنوان NuvaRing نیز شناخته میشود که نام تجاری حلقه ضد بارداری ساخت Organon است.
میزان اثرگذاری حلقه ی واژنی ۹۹ درصد است اما احتمال خطای انسانی این درصد را به ۹۱ کاهش می دهد.
ایمپلنت
میله ای با هسته پروژستین که آن را به تدریج آزاد می کند. ایمپلنت زیر پوست بازوی بانوان قرار می گیرد.
ایمپلنت تا ۴ سال تاثیر دارد اما هر زمان که فرد بخواهد می توان آن را برداشت و بعد امکان حاملگی وجود دارد.
در ۹۹ درصد از موارد در پیشگیری از بارداری موثر عمل می کند اما دربرابر بیماری مقاربتی مصونیت ایجاد نمی کند.
قرص اضطراری
قرص اضطراری ضد بارداری یا «قرص روز بعد» می تواند بعد از دخول از بروز حاملگی پیشگیری کند. این قرص مانع از تخمک گذاری، باروری یا تشکیل نطفه می شود.
قرص اضطراری با روش های پزشکی فرق دارد زیرا بعد از قرار گرفتن تخمک در رحم عمل می کند.
تا ۷۲ ساعت بعد از دخول می توان از این قرص استفاده کرد. طی ۲۴ ساعت اول میزان تاثیر آن ۹۵ درصد است و این تاثیر تا ۷۲ ساعت به ۶۰ درصد کاهش پیدا می کند.
تنها درصورتی باید از قرص اضطراری استفاده کرد که روش های اصلی پیشگیری موثر واقع نشود.
بعضی از افراد این روش را نوعی سقط می دانند زیرا ممکن است تخمک بارور شده باشد.
۴. روش های دائمی پیشگیری از بارداری
عقیم سازی روشی دائمی برای جلوگیری از باروری است.
در زنان
بستن لوله های رحم: نوعی عقیم سازی زنان است. جراح لوله های رحم را می برد، مسدود می کند یا می سوزاند یا از ترکیبی از این روش ها استفاده می کند تا مانع از آبستن شدن فرد در آینده شود.
ایمپلنت لوله های رحم: یک سیم در لوله های رحم قرار می گیرد. با رشد بافت دور سیم، لوله ها مسدود می شود. ممکن است ۳ ماه طول بکشد تا این روش جواب دهد.
عقیم سازی زنان تا بیش از ۹۹ درصد موثر واقع می شود.
در مردان
وازکتومی: به جراحی عقیم سازی مردان وازکتومی می گویند. در این روش لوله هایی که اسپرم به واسطه ی آن ها به مرحله ی انزال می رسد بسته می شود. میزان تاثیر آن بالای ۹۹ درصد است.
وازکتومی گاهی قابل جبران است اما احتمالا در اثر افزایش اسپرم به صورت غیرعادی منجر به قدرت باروری کمتر یا نارسایی مادرزادی می شود.
باورهای غلط درمورد پیشگیری از بارداری
باورهای غلط درمورد پیشگیری از بارداری در طول تاریخ فراوان بوده اما علم حقایق را درمورد بعضی سوء تفاهمات آشکار کرده است.
در دوران قاعدگی نمی توان حامله شد: حامله نشدن زنان در دوران قاعدگی حقیقت ندارد. شاید قدرت باروری طی چند روز اول کاهش پیدا کند اما احتمال حاملگی وجود دارد زیرا اسپرم می تواند تا چند روز در بدن زن باقی بماند.
اگر در وان آب گرم رابطه ی جنسی برقرار کنید حامله نمی شوید: آمیزش جنسی در وان آب گرم یا استخر مانع از بروز حاملگی نمی شود. همچنین هیچ پوزیشن جنسی مانع از بارداری نیست.
ادرار یا دوش گرفتن بعد از سکس مانع از بارداری می شود: دوش گرفتن با هر گونه مواد بعد از آمیزش جنسی مانع از بارداری نمی شود.
اسپرم کش غیر پزشکی: قرار دادن خمیر دندان یا بذر در واژن مانع از حاملگی نمی شود و هرگز نباید برای پیشگیری از بارداری از این مواد استفاده کرد.
سکس بدون دخول، انزال یا ارگاسم بی خطر است: حتی اگر مرد به انزال نرسد، زن می تواند حامله شود. هر زمان که ذکر (یا پیش آب) وارد واژن شود، امکان حاملگی وجود دارد. چه زن به ارگاسم برسد یا نرسد یا عاشق طرف مقابل باشد یا نباشد، احتمال حاملگی وجود دارد.
شیردهی مانع از بارداری می شود: زن می تواند در دوران شیردهی باردار شود البته احتمال آن پایین تر است.
استفاده از دو کاندوم شانس پیشگیری را دو برابر می کند: استفاده از دو کاندوم یا یک کاندوم محکم بیشتر از یک کاندوم مصونیت ایجاد نمی کند. استفاده ی همزمان از کاندوم زنانه و مردان می تواند خطر حاملگی را افزایش دهد زیرا ممکن است در اثر برخورد پاره شوند.
پیشگیری از بیماری
روش های جلوگیری از بارداری ابزار قدرتمندی برای پیشگیری از حاملگی ناخواسته نیز هستند. بعضی روش ها، مانند کاندوم مردانه، خطر بیماری مقاربتی را نیز کاهش می دهد. البته باید به درستی از آن استفاده کرد تا موثر واقع شود.
هیچ کدام از روش های پیشگیری از بارداری ۱۰۰ درصد موثر نیست. ترکیب دو روش، مثلا مصرف قرص و استفاده از کاندوم، مصونیت بیشتری ایجاد میکند و دربرابر بیماری مقاربتی نیز از شما محافظت می کند.
افزایش آگاهی و استفاده درست از روش های ضد بارداری بسیار مهم است.
برای مشاوره با دکتر متخصص زنان، زایمان و نازایی کلیک کنید.
استفاده از روشهای مناسب پیشگیری از بارداری برای برقراری یک رابطه جنسی با کیفیت و دوری از عوارض ناخواسته اهمیت به سزایی دارد. امروزه افراد در بازار با انواع روشهای جلوگیری از بارداری مواجه هستند. هر کدام از این روشها دارای معایب و مزایایی است. اطلاع از ویژگیهای هر یک از روشهای پیشگیری به زوجین برای انتخاب بهترین گزینه یاری میرساند. روشهای جلوگیری در روابط جنسی قبل ازدواج اهمیت بیشتری برای افراد پیدا میکند. چرا که در صورت بارداری فرد مجبور به تحمل فشارهای روانی زیاد یا مجبور به سقط جنین میشود. برای اطلاع بیشتر از داشتن رابطه پیش از ازدواج کلیک کنید. در این مقاله به اختصار درباره انواع روشهای پیشگیری از بارداری صحبت کرده ایم. برای اطلاع بیشتر مشاوره جنسی دریافت نمایید.
پیشگیری از بارداری
روشهای متنوعی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد. هر زوجی با توجه به اولویتها و شرایط خود مبادرت به استفاده از یکی از آنها میکند. هر روش جلوگیری از بارداری مزایا و معایب مرتبط با خود را دارد. در هر کدام درصد خطایی برای بارداری ناخواسته وجود دارد. در واقع شما برای اینکه روش مناسبی برای پیشگیری انتخاب کنید، باید با توجه به میزان خطر حاملگی هر کدام و مزایا و معایبشان تصمیم بگیرید. البته در صورت داشتن شرایط خاص مشورت با پزشک ضروری به نظر میرسد. برای اطلاع بیشتر در مورد بارداری ناخواسته کلیک کنید.
90درصد زنانی که به لحاظ جنسی فعال هستند، اگر طی یک سال از هیچ روش پیشگیری استفاده نکنند، باردار میشوند. قطعیترین روش برای پیشگیری از بارداری، نداشتن رابطه جنسی است که مشخصا این روش، روش مناسبی نمیباشد. عدم استفاده از روشهای پیشگیری در روابط جنسی گاه زوجین را وادار میکند تا در صورت بارداری از سقط جنین استفاده کنند؛ به همین دلیل آگاهی از این روشها و به کار بردن آنها اهمیت دارد. برای اطلاع بیشتر در زمینه سقط جنین کلیک کنید.
انواع روشهای پیشگیری از بارداری
روشهای پیشگیری از بارداری به چند دسته کلی تقسیم میشوند. روشهای انسداد کردن، روشهای هورمونی، روشها و ابزارهای درون رحمی و دیگر روشهای پیشگیری برای جلوگیری از بارداری وجود دارند. همچنین برخی از روشها برای جلوگیری از بارداری برای بعد از رابطه جنسی غیر محتاطانه وجود دارد. در ادامه انواع این روشها را شرح دادهایم.
1- پیشگیری از بارداری با روشهای انسداد کردن
روشهای انسداد کردن، روشهایی هستند که مانع رسیدن اسپرم به تخمک میشوند. این روشها خود شامل موارد زیر هستند:
کاندوم مردانه: کاندومهای مردانه که عموما از لاتکس ساخته میشوند بیشتر از 80 درصد در پیشگیری از بارداری موثر هستند. علاوه بر این مانع انتقال عفونتهای جنسی را هم میشوند.
کاندوم زنانه: کاندوم زنانه مشابه کاندومهای مردانه هستند، تقریبا 79 درصد قدرت پیشگیری دارند.
دیافراگم: دیافراگم یک ابزار انسداد ورود اسپرم است که داخل واژن قرار میگیرد و هر بار قبل استفاده از اسپرم کش روی آن استفاده میشود. استفاده از دیافراگم و اسپرم کش تقریبا 90 درصد احتمال بارداری را کاهش میدهد.
کلاهک رحم: کلاهک رحم یک کاپ سلیکونی است که در انتهای واژن قرار میگیرد. در واقع این کلاهک دهانۀ رحم را میپوشاند تا اسپرم به تخمکها نرسد. این روش بین 70 تا 85 درصد از بارداری پیشگیری میکند.
اسفنج ضد بارداری: اسفنج ضد بارداری که حاوی اسپرم کش است مانند کلاهک انتهای واژن جای داده میشود تا مانع رسیدن اسپرم به رحم بشود. استفاده از اسفنج بین 76 تا 88 درصد قدرت پیشگیری دارد.
اسپرم کش: اسپرم کش یک ماده شیمایی است که اسپرم را غیرفعال میکند. میزان تاثیر اسپرم کش 71 درصد میباشد.
روش استفاده ازکاندوم مردانه در پیشگیری از بارداری
کاندوم را باید روی آلت در حالت نعوظ کشید و با فشار دادن آن هوای داخل آن را خارج کرد. سپس کاندوم را تا انتهای آلت باز کرد. بعد از اتمام رابطه جنسی و انزال با نگه داشتن قسمت پایین کاندوم، آلت را از واژن خارج کنید و کاندوم را دور بیندازید.
اگر به لاتکس حساسیت داشته باشید، نوعی از کاندوم برای کسانی که به آن حساساند، ساخته شده است. همچنین در صورت استفاده از لوبریکانتها، دقت کنید با جنس کاندوم سازگار باشد و کاندوم را حین رابطه جنسی پاره نکند.
روش استفاده از دیافراگرم
فرد دیافراگم را ساعاتی قبل از رابطه جنسی در واژن قرار داده و تا 6 ساعت بعد از رابطه جنسی باید در واژن نگه دارد ولی بعد از 24 ساعت حتما باید خارج شود.
روش استفاده از اسپرم کش
اسپرم کشها حداقل 10 دقیقه قبل از رابطه جنسی باید در واژن استفاده شوند و برای 60 دقیقه مؤثر باقی میمانند. اسپرم کش نوعی مادهی شیمیایی است که به صورت کف، ژل و کرم در دسترس است.
2- روشهای پیشگیری از بارداری با هورمون
روشهای هورمونی روشهایی هستند که باروری زنان را متوقف میکنند. باروری در واقع آزاد شدن تخمک از تخمدان است. این شکل از پیشگیری تاثیری در پیشگیری از عفونتهای جنسی ندارد.
قرصهای ضد بارداری
این قرصها یکی از روشهای رایج در میان مردم برای پیشگیری میباشند. قرصهای ضد بارداری انواع مختلفی دارند و تا حدود 95 درصد قدرت پیشگیری از بارداری دارند.
برخی قرصهای ضد بارداری شامل استروژن و پروژستین میباشد. این قرصها به شکل روزانه و مطابق با راهنمای داخل جعبه مصرف میشوند. برخی از قرصهای داخل پک، بدون هورمون هستند که باعث میشوند سیکل ماهیانه ادامه پیدا کند.
انواع دیگر قرصهای ضد بارداری، قرصهایی است که فقط حاوی پروژستین بوده و فرد باید هرروز راس ساعت مشخصی آن را مصرف کند. در این حالت ممکن است سیکل ماهیانه از نظم و حالت عادی اش خارج بشود.
پچهای پوستی (چسب)
این روش از پیشگیری اگر صحیح انجام شود تا 99 درصد قدرت پیشگیری از بارداری دارد. چسبهای پیشگیری در قسمتهای مختلف بدن میتواند کار گذاشته شوند. هر پچ برای 3 هفته در یک قسمت قرار داده میشود و سپس برای یک هفته برداشته میشود تا در آن زمان پریود اتفاق بیفتد.
تزریق: این روش پیشگیری توسط پزشک تجویز شده و هر 12 هفته یک بار استفاده میشود. اگر از این روش درست استفاده شود و تزریقها به موقع باشد، قابلیت پیشگیری بالای 90 درصد میباشد.
نکته: زوجهایی که از روش ترزیق استفاده کردهاند، بعد از مدتی مایل به بارداری باشند، حدودا 10 ماه طول میکشد تا باروری به حالت نرمال باز گردد.
حلقههای واژنی
این روش پیشگیری از بارداری در صورت استفادۀ صحیح بالای 99 درصد قابلیت پیشگیری دارد ولی در صورتی که خطاهای انسانی رخ دهد، 95 درصد میتواند موثر باشد. حلقه کوچک پلاستیکی برای 3 هفته داخل واژن قرار داده میشود تا هورمونهایی به داخل بدن آزاد کند و برای 1 هفته خارج میشود تا پریود اتفاق بیفتد.
3- ابزارهای داخل رحمی
این روشهای پیشگیری از بارداری روشهای طولانی مدت پیشگیری هستند. آنها بالای 99 درصد قدرت پیشگیری از بارداری دارند. این روشها هم مانند روشهای هورمونی قدرت پیشگیری نسبت به بیماریهای عفونی ندارند.
آی یو دی (IUD)
آی یو دی ابزار کوچکی است که توسط پزشک داخل رحم قرار داده میشود و دو نوع هورمونی و مسی دارد. نوع هورمونی آن تا 5 سال داخل رحم میتواند باقی بماند. آی یو دی هورمونی به شکل کامل سیکل قاعدگی را از بین نمیبرد بلکه از طریق زخیمتر کردن مخاط دهانه رحم مانع ورود اسپرم به رحم میشود. نوع مسی آن با تخریب اسپرمی که میخواهد وارد رحم شود جلوی بارداری را میگیرد و تا 10 سال داخل رحم باقی میماند.
ایمپلنتها
پزشک یا پرستار یک ایمپلنت به شکل میله را در بازوی فرد متقاضی قرار میدهد تا از بارداری جلوگیری کند. این ایمپلنت هورمون پروژستین را داخل بدن آزاد میکند که از تخمک گذاری جلوگیری میکند. این ایمپلنتها بالای 99 درصد توانایی پیشگیری دارند و هر سه سال یکبار تعویض میشوند.
4- روشهای دیگر پیشگیری از بارداری
روشهای دیگری هم برای پیشگیری غیر از سه دسته گفته شده وجود دارد که شامل موارد زیر هستند:
برنامه ریزی خانگی طبیعی بر اساس روزهای تخمک گذاری
در این روش با محاسبه چرخه قاعدگی زن، در دوره تخمک گذاری که احتمال بارداری هست، از رابطه جنسی اجتناب میشود. چنین روشی تا 76 درصد کارایی دارد. در این دوران ترشح واژن بیشتر از مواقع دیگر است. اغلب دوره تخمک گذاری بین 12 تا 16 روز از عادت ماهیانه است. از آن جایی که قرصهای ضد بارداری و اورژانسی دارای عوارض هستند بهتر است تنها در موارد محدود از آنها استفاده کنید و به طور طبیعی از برقراری رابطه جنسی در دوران تخمک گذاری بپرهیزید تا مجبور به استفاده از قرصها نباشید.
پیشگیری اورژانسی
این روش که به آن قرص اورژانسی میگویند، در صورتیکه رابطه جنسی پر خطر رخ دهد و هیچ روش پیشگیری استفاده نشود یا مثلا کاندوم حین رابطه پاره بشود، استفاده میشود. این قرص شامل هورمون پروژسترون مصنوعی است. این قرص با تغییر هورمونهای بدن فرآیند تخمک گذاری را مختل کرده یا آن را به تعویق میاندازد. برای اطلاع بیشتر از قرص اورژانسی کلیک کنید.
فراموش نکنید که عوارض قرص اورژانسی لزوم مصرف آن را محدود میکند. از جمله عوارض آن ایجاد حالت تهوع، افزایش حساسیت سینهها، تشدید علائم سندروم ملال پیش از قاعدگی است.
استفاده از آی یو دی مسی: تا 5 روز بعد از رابطه پر خطر با استفاده از آی یو دی تا 99.9 درصد میتوان جلوی بارداری را گرفت.
عقیم سازی
عقیم سازی هم در مورد زنان و هم مردان انجام میشود. عقیم سازی بالای 99 درصد قدرت پیشگیری از بارداری دارد. برای مردان عمل وازکتومی و زنان عمل بستن لوله رحم را انجام میدهند.
وازکتومی: در این روش طی عمل جراحی کوچکی، پزشک مسیر عبور اسپرمها را مسدود میکند؛ بنابراین از رسیدن آنها به تخمکها جلوگیری میشود. این جراحی نیاز به بستری شدن ندارد و عمل پیچیدهای نیست. بعد از عمل وازکتومی احتمال باروری وجود ندارد و یا بسیار اندک است.
بستن لوله رحم: در این روش لولههای فالوپ بسته میشود و امکان بارور شدن تخمکها وجود ندارد. این عمل همچنین خطر ابتلا به سرطان تخمدانها را کاهش میدهد. در این جراحی دو سر لولههای رحم بسته میشود و بخیه زده میشود. معمولا این عمل در دوره نقاهت بعد از زایمان به تشخیص پزشک صورت میگیرد. ب
روشهای خانگی پیشگیری از بارداری
در این روش از داروهای گیاهی استفاده میشود و چون تأثیرات بیشتر و طولانی مدت بر بدن میگذارند، باید با احتیاط بیشتری مصرف شوند. دم کرده زعفران جهت سقط جنین در ماه اولیه بارداری تأثیرگذار است و میتوان از بارداری ناخواسته جلوگیری کرد. گیاه پونه و برگ و عصارهی بنفشه هندی در پیشگیری از بارداری مؤثر است و از گذشته مورد استفاده قرار میگرفته. همچنین میتوانید برای جلوگیری از بارداری ریشه کوهوش آبی را دم کنید و روزانه سه بار از آن را مصرف کنید. برای انتخاب بهترین روشهای پیشگیری از بارداری و حل تعارضات جنسی لازم است به خانم دکتر سهیلا هاشمی متخصص و جراحی زنان و زایمان در اصفهانمراجعه کنید.